Nu Diskuterar

Ett Wright House I Rochester


Ett Wright House I Rochester

Som det är typiskt för Wrights Prairie School hem, är främre ingången här dolt från gatan. Istället är det verandaen, skyddad av ett expansivt, cantilevered tak, som är fasadens höjdpunkt.

Som det är typiskt för Wrights Prairie School hem, är främre ingången här dolt från gatan. Istället är det verandaen, skyddad av ett expansivt, cantilevered tak, som är fasadens höjdpunkt.

Bilder av Andy Olenick

Mer än 30 år sedan såg Jane Parker sin första Frank Lloyd Wrights byggnad-Taliesin West i Scottsdale, Arizona - och det sätt som det framkallade lugn och harmoni lämnade aldrig henne. Vid ungefär samma tid kom Fran Cosentino på Boynton House i Rochester, New York. Den längst öster om Wrights Prairie Homes, byggdes huset 1908 för framgångsrik lykta säljare Edward Boynton och hans dotter Beulah. Dess horisontella höjning, dramatiskt cantilevered tak och flytande, ljusa utrymmen imponerade Fran. De två bevarandesinniga människorna giftes senare och bosatte sig runt hörnet från Boynton House. Men det var inte förrän 2009 att de äntligen kunde kalla det här Wright-designade huset sin egen... och nästan tre år innan de kunde komma in.

"Att återställa ett Wright-hus är en möjlighet till en gång i livet," säger Jane. "Det tillåter oss att vara vårdnadshavare från det förflutna medan vi arbetar för att bevara huset så att det kan delas i ytterligare hundra år." Även om Jane och Fran visste att Boynton House behövde restaurering, hade de inte fullt ut insett omfattningen av jobbet.

Över 250 konstglas paneler reparerades eller ersattes i natura.

Över 250 konstglas paneler reparerades eller ersattes i natura.

Skador från termiter och snickare myror sträcker sig från källaren till andra våningen, vilket kräver strukturella reparationer på alla inre hörn. Den 27 fot långa strålkastaren i matsalen taket måste också bytas ut. "Wright hade angivit en 8" x 12 "stråle, men byggaren installerade en 6" x 8 "istället, förklarar Fran. "Över 100 år sjönk den understa strålen och taket började läcka." Läggande till husets frowning fasad, instabilitet och ytterligare sagging orsakades av borttagandet av källare bärande väggar av en tidigare ägare. Paret satt ihop ett besättning som delade sin vision. Leds av entreprenören Scott Braley, växte laget till 150 personer, bland annat ledande arkitektfirma Bero Architecture, specialister inom fönster- och trä restaurering, och Mark Bayer och ett team från Bayer Landscape Architecture, som utformade utomhusytorna.

Matsalen är brännpunkten för hemmet. Ledda fönster och konstglas i dörren till den inbyggda servern tog 3 000 glasstycken. De Wright-designade borden och stolarna förblir i det utrymme han designade för 109 år sedan.

Matsalen är brännpunkten för hemmet. Ledda fönster och konstglas i dörren till den inbyggda servern tog 3 000 glasstycken. De Wright-designade borden och stolarna förblir i det utrymme han designade för 109 år sedan.

Den största utmaningen var restaurering av verandaen. Ursprungligen cantilevered från fasaden var den 14 fot breda veranda en arkitektonisk prestation. Men husets andra ägare bifogade det för året runt användning, sänka väggarna en fot och en halv och lägga till fler konstglasfönster. Jane kände starkt om att återställa den ursprungliga designen, och Fran gick överens om det. Det tog dem två månader att rekonstruera verandaen och lita på en ny stålbalk begravd i stucco taket. De lyfte upp väggarna till sin ursprungliga höjd, tippade golvet och lade till stormdörrar till den ursprungliga dörren som ledde till vardagsrummet. Fönstren som avlägsnades hittade ny användning i kökstakstaket och i ett glascocktailbord.

Cocktailbordet i vardagsrummet var skräddarsyddat från det sista av konstglasfönstren som avlägsnades som en del av restaureringen av verandaen, som ligger strax utanför franska dörrarna.

Cocktailbordet i vardagsrummet var skräddarsyddat från det sista av konstglasfönstren som avlägsnades som en del av restaureringen av verandaen, som ligger strax utanför franska dörrarna.

Efter sju månaders strukturarbete var huset redo för restaurering. "Vi gick igenom alla rum i huset och tittade på vad som kunde återställas eller rehabiliteras", säger Fran.

I det nya frukostrummet utanför köket kopierades det upphöjda taket från en original detalj i sovrummen. Nya möbler var skräddarsydda.

I det nya frukostrummet utanför köket kopierades det upphöjda taket från en original detalj i sovrummen. Nya möbler var skräddarsydda.

Efter år av vattenskador på grund av det misslyckande taket måste matsalen demonteras, återställas och sedan monteras igen. Wrights känslighet för naturen och akut uppmärksamhet på detaljer är uppenbara i detta rum, mitt i huset. Matborden och stolarna designade av Wright fyller ut rymden, som de gjorde i början. Borden, stolarna, en server och en växtställ, samt ett stort bibliotekstabell i vardagsrummet, utgör de 17 styckena av originalmöbler i huset.

kit w skylite_DSC3352_gn

bath_GF6W8441_gn

ext pool pergola__DSC1725_gn

7 Galleri 7 Bilder
Författare Till Artikeln: Adam Eriksson. Unabhängiger Konstrukteur und technischer Experte. Arbeitserfahrung in der Baubranche seit 1980. Fachkompetenz in den Richtungen: Bau, Architektur, Design, Hausbau.

Video Instruktion: Frank Lloyd Wrights Boynton House Renovation.


Dela Med Dina Vänner
Lägg Till En Kommentar